Duyncroftslide 1 Duyncroftslide 2 Duyncroftslide 3

Omgeving

Bergen -Bergen aan Zee

RuinekerkSinds begin 1900 is Bergen een Kunstenaarsdorp. Zij werden aangetrokken door de rust en ruimte van de brede lanen en het vele groen en putten daar hun inspiratie uit. De artistieke stroming die hieruit voortvloeide wordt ‘de Bergense School’ genoemd en werken uit deze stroming zijn o.a. te bekijken bij Museum Kranenburgh. Nog steeds wonen er veel kunstenaars in het dorp en zij stellen hun werk tentoon in de galerieën en het kunstenaarscentrum. Er worden tevens evenementen georganiseerd die met kunst in de breedste zin van het woord gelieerd zijn. Zo vinden er ’s zomers kunst- en artistieke markten plaats, in augustus staat “The Holland Music Sessions (concerten door jong internationaal muzikaal talent ) op het programma en in oktober volgt de kunsttiendaagse. In eerste weekend van september zijn er door het hele dorp Jazz bandjes op straat te vinden tijdens de Jazz en Sail. De ligging van Bergen is bijzonder mooi aan de rand van de duinen en de natuur. In en nabij het centrum staan monumenten als het villapark Meerwijk, gebouwd rond 1915 in de stijl van de Amsterdamse School. Ook het centrum, gelegen om de ruïnekerk is zeer uitnodigend. Terrasjes, boetiekjes, restaurants en cafés geven het dorp zijn ongedwongen sfeer. Vijf kilometer verder ligt Bergen aan Zee, slechts gescheiden van het mooi zandstrand door één duinenrij. ’s Zomers is het dorpje vooral badplaats met een strand voorzien van diverse voorzieningen en aan de noordzijde een gedeelte voor naaktrecreatie. In 2006 bestond het dorp 100 jaar. Bij de hoofdstrandafgang vindt u het Zeeaquarium waar u Nemo en zijn neefjes en nichtjes uit de hele wereld kunt bewonderen.

De Kerf
Enkele jaren geleden werd de duinenrij tussen Bergen aan Zee en Schoorl onderbroken door een kerf. Hierdoor heeft het zeewater vrij spel achter de eerste duinenrij, waar met vloed de duinpan vol en met eb weer leegstroomt. De komst van het zoute water is van invloed op de vegetatie en de verschillende diersoorten die hier leven.

Schoorl, Groet en Camperduin liggen als een lint aan de rand het Nationaal Park de Schoorlse duinen. In deze duinen, die de breedste en hoogste van Nederland mogen worden genoemd, kunt u nog echt verdwalen. Het gebied kenmerkt zich door een afwisselende begroeiing, enkele duinbeekjes, drie hoge klimduinen en kilometers fiets- en wandelpaden. Aan de oostkant kijkt u vanaf de duinen uit over de uitgestrekte polderland en waar de duinen bij Camperduin ophouden begint de Hondsbossche Zeewering met aan de voet het vogelreservaat ‘de Putten’. De mountainbiker kan zijn tanden zetten in het zwaarste, maar ook mooiste parcours van Nederland. Het rustige zandstrand van Schoorl is alleen te bereiken per fiets of te voet, terwijl de strandafgangen van Hargen en Camperduin parkeervoorzieningen en bushaltes kennen. Bij bezoekerscentrum ‘het Zandspoor’ kunt u zich laten informeren over de flora en fauna. U kunt hier een tocht onder leiding van een boswachter ondernemen en de kinderen kunnen zich uitleven bij het Kabouterpad in het Brede Duinenpad. Het dorp Schoorl ligt het bekendste klimduin, vooral geliefd bij kinderen. Het werkt als volgt; ze lopen langzaam naar de top en daar aangekomen rennen, rollen of vliegen ze naar beneden. Vallen doet geen pijn en een lachbui verzekerd!